A “felejtés joga” győzelemre vezetett

Szerző:
Dátum: április 23, 2018 1:30 du.
Kategória: ,
[arsboni] Magyar siker New Yorkban: egy hazai startup Revealu nevű projektje lett az egyik nyertes a világ legnagyobb jogi hackathonjának döntőjében. Egy olyan mobilapplikációt fejlesztettek, amivel ellenőrizni és akár töröltetni is lehet a technológiai szolgáltatóknál (pl. Facebook, Google) rólunk tárolt adatokat.

A Revealu fejlesztésének aktualitását a május 25-én hatályba lépő uniós adatvédelmi rendelet, a GDPR adja. Ennek egyik előírása ugyanis az ún. „felejtés jogának” biztosítása: a digitális lábnyomunkat nem csupán nyomon követhetjük, de kezdeményezhetjük is azok eltávolítását. A magyar csapat által kifejlesztett alkalmazás egyszerűen értelmezhetővé és elemezhetővé teszi a lekért big datát, amit aztán egy gombnyomással akár törölhetünk is. Az applikáció tehát végső fokon a „felejtés jogának” gyakorlati alkalmazását könnyíti meg.

A Global Legal Hackathon innovatív technológiai ötletekkel bíró startupoknak szól. Többségük a jogi szolgáltatásokhoz való egyszerűbb hozzáférést helyezi a fókuszába.

A new york-i döntő előzményeként a Revealu megnyerte a februári, a Wolters Kluwer által szervezett hazai selejtezőt, és a már nemzetközi zsűri előtt zajló második fordulón is sikerrel szerepelt. A döntőben a világ tizennégy legjobbnak tartott projektje mérkőzött meg egymással, közülük csak két versenyző európai (az egyik a magyar csapat).

Tovább a teljes cikkre >>>